ابعاد قلبی انتظار
اگر چه بعد قلبی انتظار خود در سه مرحله به کمال خود میرسد
اول: ظهور و فرج حضرت بقیةالله اروحنا فداه را باور کردن بدین معنا که آن قطعی بوده و به یقین تحقق خواهد یافت که البته چنینباوری بنا بر گفتههای خداوند و اولیای معصوم او لازم الاعتقاد بوده و منکر آن کافر است.
دوم: آنکه ظهور را موقت به وقتی نکند که در نتیجه قبل از فرا رسیدن آن هنگام مایوس باشد و این نیز به مقتضای ادله واجب است ولیکن به گونهای که اگر نباشد موجب فسق است نه کفر. زیرا وی گرفتار یأسی است که حرام بوده و میتوان آن را از احادیث بسیاری ازجمله روایاتی که وقتگذاران را دروغگو شمرده است استفاده نمود.
سوم: آنکه حالت انتظار لحظه به لحظه در قلب او موج میزند که میتوان آن را از روایاتی چون «انتظر الفرج صباحا و مساء» صبح و شاممنتظر ظهور امام زمان باشید؛ و هم چنین در حسن زیبایی که فرمود «یاتی بغتة کالشهاب الثاقب» او ناگهانی چون شهاب ظاهر خواهد شد؛و این مقتضای کمال ایمان و عدم آن، نقض ایمان است که به مقتضای این درجه، مومن باید مانند کسی باشد که خبر آمدن مسافر را به او دادهاند و مسافر در راه است و هر لحظه ممکن است برسد. اینک برخی ابعاد این باور را برمیشمریم.
توحید
یکی از ابعاد مهم انتظار که پیوسته باید مورد توجه باشد بعد توحیدی آن است. انتظار در ماهیت خود انسان منتظر را متوجه مبدا عالم وخدای جهان و سرچشمهی همهی هستها و هستیها میکند. انسان منتظر همواره چشم به راه فرجی است که به قدرت مطلقهی الهیتحقق خواهد یافت. منتظران،دیده به راه حضرت مهدی اروحنافداه میباشند
او کیست؟ او بندهی خدا، خلیفهی خدا در زمین است که به قدرت خدا زنده است و مشغول عبادت خدا و واسطهی فیض الهی است و روزی به امر خدا برای استقرار بخشیدن دین خدا ظاهر خواهد شد.
این بعد توحیدی ِانتظار و توجه به خدا و طلب فرج از درگاه خدا از مهمترین اصول این اعتقاد و باور است. پیغمبر اکرمص میفرماید«افضل اعمال امتی انتظار الفرج من الله عزوجل» ارزشمندترین کردار امت من انتظار گشایشی از جانب خداوند عزوجل است.
نبوت
یک بعد انتظار، توجه به پیامبران و مکتب پیامبران و تجدید عهد با آنان است. منتظران چشم براه کسی هستند که در او صفات و آثارپیامبران گرد آمده و هنگامی که ظاهر گردد آن آثار در او دیده خواهد شد او از اهلبیت پیامبر و دوازدهمین وصی و جانشین او است وچون ظاهر گردد پرچم پیامبر را در دست گیرد و به سنت او عمل نماید. نخستین اصحاب او 313 نفر خواهند بود؛ به تعداد اصحاب پیامبردر جنگ بدر. در کتاب بحارالانوار حدیثی آمده که «هرکس از شما در حال انتظار ظهور حاکمیت دین خدا درگذشت مانند کسی است کهدر خدمت قائم باشد و در خیمه ی او... نه بلکه مانند کسی است که در رکاب قائم بجنگد نه به خدا سوگند بلکه مانند کسی است که دررکاب پیامبرص شهید شده باشد
این تعالیم همه توجه دادن به اصل مهم نبوت است.
امامت
اعتقاد به امامت نیز در انتظار به خوبی روشن است. امام مهدی اروحنا فداه وصی رسول خدا و خاتم ائمهی طاهرین است. امامان همه اورا یاد کردهاند آن حضرت مظهر قائم جاری امامت است و دین خدا به او قیام میکند و زنده میشود. او مشعل راه حیات و تکلیف است.انتظار مشهور او بزرگترین تاکید است بر اصل اعتقادی امامت و رهبری. در احادیث تاکید بسیار شده بر شناخت امام و خط امامت
امام صادقع میفرماید: امام خود را بشناس اگر امام را شناختی، چه ظهور زودتر اتفاق افتد یا دیرتر به تو زیانی نمیرساند. در احادیثائمهع تاکید شده بر اینکه در عصر غیبت راه امامان را بپیمائید و از تعالیم و احکام آنان پیروی کنید به تولای آنان چنگ زنید و ازدشمنان و مخالفان آنان تبری بجوئید و کناره گیرید.
قرآن
امر مهم دیگری که هر منتظری باید متوجه آن باشد کتاب خدا و قرآن کریم است مهدی اروحنا فداه زنده کنندهی همهی احکام قرآناست انسان منتظر همواره این آمران را در دل زنده میدارد که روزی با ظهور جهانگیر مهدی آل محمدع و آخرین خلیفهی آورندهیقرآن، احکام قرآن جاری میشود و قرآن در سراسر جهان حاکمیت مییابد و کتاب آسمانی برنامهی زندگی انسان زمینی میگردد.
عدل
این بعد و توجه به آن در مسالهی انتظار بسیار روشن است. انتظار مهدی اروحنافداه، انتظار ظهور عدل است و آن هم عدل جهانی. آنحضرت مظهر اسمای الهی است از جمله این دو اسم مبارک یا عدل یا حکیم. حضرت مهدی اروحنا فداه تجسم اعلای حق و تحققوالای عدل است.
معاد
در امر انتظار، اصل اعتقادی بسیار مهم معاد، همواره حضور دارد. این حضور در سه جهت نمودار است
جهت اول: اینکه آن حضرت به هنگام ظهور ستمگران را کیفر میدهد و مومنان را عزیز میدارد و رحمت الهی را به مومنین میچشاند واین خود نمونهای است از چگونگی رستاخیز
جهت دوم: اینکه به هنگام ظهور آن حضرت،گروهی از پاکان و پلیدان به جهان باز میگردند. به تعبیر قرآن یوم لحشر من کل لامة فوجاًروزی که از هر گروهی برخی را محشور میسازیم و این خود قیامت صغرایی است و نشانهای برای قیامت کبرا
جهت سوم: اینکه ظهور آنحضرت از اشراط ساعت است؛ یعنی علائم قیامت؛ یکی از نشانههای حتمی قیام قیامت، ظهور آن حضرتاست تا او نیاید و حکومت عدل را در جهان برپای ندارد عمر جهان به سر نمیرسد و قیامت برپا نمیگردد.(1)
*******
پاورقی1:اعتقاد به مهدی فاطمه